De voordelen van een valstopblok als je in de bouw werkt

Als je in de bouw werkt ben je vast wel bekend met het feit dat valbeveiliging nodig is bij het werken op hoogte. De specifieke regel hiervoor is dat valbeveiliging altijd verplicht is bij werkzaamheden boven de 2.5 meter. Daarnaast kan het ook nodig zijn voor lagere werkzaamheden wanneer hier direct valgevaar is. Maar waar bestaat valbeveiliging eigenlijk uit?

Valbeveiliging van Kedge bestaat meestal uit een veiligheidsharnas met hierbij een veiligheidslijn of een positioneringslijn. Het veiligheidsharnas wordt gedragen door de persoon die op hoogte werkt. Hieraan kan zowel een veiligheidslijn als een positioneringslijn worden vastgemaakt. Een positioneringslijn is ervoor gemaakt om te zorgen dat je binnen je werkgebied blijft en niet te dicht bij valgevaar (de rand) kan komen. Een veiligheidslijn wordt gebruikt als de werkzaamheden wel direct valgevaar leveren. Deze lijn zorgt er dan voor dat de persoon niet naar beneden valt maar blijft hangen.

Hoe wordt je val gestopt?

Maar hoe werkt een veiligheidslijn dan precies? Deze zit zoals hierboven beschreven aan het veiligheidsharnas van de werknemer vast. Aan de andere kant zit deze aan een anker vast dat bovenop het gebouw staat. Een valstopblok is hetgeen dat er echt voor zorgt dat de val wordt gestopt. Het systeem detecteert de beweging van de veiligheidslijn die er doorheen beweegt wanneer de persoon zich verplaatst. Als het systeem vind dat deze beweging te snel gaat (zoals dit zou zijn bij een val), wordt de kabel geblokkeerd. Het blokkeren van de kabel zorgt ervoor dat de val wordt gestopt. De demper in de lijn zorgt er dan nog voor dat de klap wordt opgevangen.

De som van maatregelen maakt het verschil

Naast valveiligheid zijn er ook nog een hoop andere veiligheidsmaatregelen die je moet nemen als je in de bouw werkt. Een aantal van deze zijn verplicht zoals de valbeveiliging boven 2.5 meter en het niveau beveiliging dat je werkkleding moet bieden. Naast deze fysieke maatregelen zijn er ook andere maatregelen die genomen worden zoals regels en protocollen. Al deze maatregelen bij elkaar zullen uiteindelijk voor de veiligheid zorgen. Één specifieke maatregel zorgt er niet voor dat het werk volledig veilig is, maar door alle maatregelen samen te voegen wordt dit wel het geval.